Opinmäen koulu


Tietoa kohteesta


Tiedot

Kohde
Opinmäen koulu, Espoo

Projekti
Bermanto® Design-sirotelattia
noin 10 000m2

Rakennuttaja
Espoon kaupunki - tilakeskus

Tilaaja
SRV Rakennus Oy 

Arkkitehti
Arkkitehtitoimisto Esa Ruskeepää

Lattiaurakoitsija
Etelä-Suomen Imubetoni Oy ja Dyny Oy
(nyk. Bermanto Oy)


Kuvaus

Syksyllä 2015 käyttöön otettu Opinmäen oppimiskeskus on Espoon historian suurin kouluhanke ja Suurpellon keskeinen julkinen rakennus. Opinmäki oli vuoden 2015 arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon viiden finalistin joukossa. 

Betoni näyttelee suurta roolia kohteessa, sitä löytyy lattioista, seinistä ja portaikoista. Lattiaurakan suuruus oli noin 10 000 m2, joka koostuu mm. aula- ja käytävätiloista, luokkahuoneista ja varastoista. Hiottavia portaita oli kilometrin verran.

 

Bermanto® Design-sirotelattia – raffia kauneutta kohtuuhintaan

Valuvaiheessa tuoreen valun päälle siroteltava sirote antaa kestävyyttä ja väriä betonilattialle. Sirotetta on totuttu käyttämään teollisuudessa parantamaan pinnan kulutuskestävyyttä, mutta hiottuna ja pintakäsiteltynä se muuntautuu raffiksi, teollismaiseksi design-lattiaksi. Sirote on itse asiassa betonia, jossa on käytetty kovia runkoaineksia ja joka saa tarvitsemansa veden perusbetonista. Ne kestävät hyvin kulutusta myös julkisissa tiloissa, vaikka varsinaisen sirotekerroksen paksuus onkin vain muutama millimetri. 

Kohteeseen valittiin tummanharmaa sirote, jota levitettiin tasavahva kerros kaikkialle ettei hiottaessa alusbetonin sementinharmaa väri tule esiin. Lopuksi pinnasta hiottiin sementtiliima ja se kiillotettiin puolikiiltäväksi. Pinta suojakäsiteltiin paremmin tahroja kestäväksi.

 

Ylläpitosiivous ja huolto

Bermanto toimittaa kohteeseen aina kirjalliset siivous- ja huolto-ohjeet. Suojakäsittely on hyvä uusia 1-5 vuoden välein kulutuksesta riippuen. Hyvä ylläpitosiivous lykkää huoltotarvetta ja säilyttää lattian edustavan näköisenä.

 

Faktat

  • Raffi, elävä, teollismainen ulkonäkö
  • Hengittävä pinta; päästää rakenteellisen kosteuden haihtumaan
  • Pinnan suojakäsittelyaineilla M1-luokitus
  • Edullisin ja nopein tapa tehdä värillinen betonilattia
  • Helppo pitää puhtaana
  • Edulliset huoltokustannukset
#
#

Kohteessa käytetty ratkaisu


#
Betoni on kestävä lattiamateriaali, mutta pysyäkseen edustavana ja helppohoitoisena se kaipaa hiontakäsittelyä. Alusbetoni, sirotepintaus, kovabetoni ja muut sementtipohjaiset pinnoitteet voidaan uudistaa hiomalla.