Design-lattiat

Design-betonilattiassa yhdistyy kauneus ja korkeat tekniset vaatimukset.

Betonilattia ei enää ole vain kovaa kulutusta kestävä teollisuuslattiaa vaan näyttävä design-lattia. Perinteisesti betonilattialle ei ole asetettu merkittäviä ulkonäkövaatimuksia, sillä ne on pinnoitettu tai päällystetty. Loppukäyttäjät ja arkkitehdit haluavat enenevässä määrin betonimaista elävyyttä ja uudenlaista ulkonäköä julkis- ja liiketilojen lattioihin. Design-betonimateriaalit ovat kehittyneet teknisten vaatimusten kärsimättä. Design-betonilattia voidaan toteuttaa pinnoitteiden avulla, mutta silloinkin kyseessä on betoni – hieman pienemmällä raekoolla ja erilaisilla käsittelytekniikoilla toteutettuna. 

 

Miten Bermannon Design-ratkaisut eroavat kilpailijoista?

Vahvuutenamme on se, että olemme Suomessa ainoa aidosti ”täyden palvelun talo”. Kannamme vastuun koko lattiaprojektista – alusta loppuun asti. Insinööritasoinen suunnittelu, omien tuotteiden hyvä tuntemus, FISE-pätevyyden omaavat työnjohtajat ja tietenkin työn toteutus kokeilla ammattilaisilla varmistaa onnistuneen lopputuloksen. Design-lattiapuolella erityinen vahvuutemme on monipuolinen tuotevalikoima, josta löytyy sopiva design-tuote projektiin kuin projektiin.

 

Terrazzomainen vai elävä betonipinta?

Design-betonilattiat voidaan luokitella neljään eri ryhmään:

  1. Terrazzomainen ulkonäkö saadaan sementtipohjaisilla Granidur ja Extreme Style –tuotteilla, kun pinnasta hiotaan karkea kiviaines näkyviin. Kohteessa voidaan käyttää kovabetonia, jos lattialta vaaditaan erityisen kovaa kulutuskestävyyttä (Neodur ja Dekodur).
  2. Elävä betonimainen ulkonäkö saadaan sementtipohjaisilla KCF, TRU ja Extreme T –tuotteilla, kun pinta hiotaan vain kevyesti. ”Hiekkamainen”, tasaisemman näköinen lopputulos saadaan hiomalla kiviaines kunnolla näkyviin.
  3. Elävä betonimainen ulkonäkö saadaan tuoreen valun päälle asennettavalla Neodur- tai Sib Korund –sirotteella, kun pinta hiotaan kevyesti. Tämä on edullisin keino toteuttaa värillinen design-betonilattia.
  4. Elävä betonimainen ulkonäkö saadaan myös hiomalla ja kiillottamalla tavallinen alusbetoni. Hionnan syvyys ja kiiltoaste vaikuttaa lopputuloksen ulkonäköön. Tämä on kaikkein edullisin design-betonilattia.

Ryhmien 1 ja 2 –tuotteilla toteutetaan korkealaatuisia ratkaisuja. Etuja ovat mm: Halkeiluriski voidaan minimoida, ulkonäkö- ja värivaihtoehtoja on lukuisia, lopputuloksen ulkonäkö on paremmin hallittavissa ja pinnasta tulee hyvin tiivis. Lattiaan saadaan kuviointia messinki- tai alumiinilistoilla. Ryhmien 1, 2 ja 4-ratkaisut soveltuvat myös saneerauskohteisiin. 

 

Suunnitelmallista puhtaanapitoa

Ennen lattian käyttöönottoa tulee tehdä käyttöönottopesu ja lisäksi, kuten kaikkien design-lattioiden osalta, tulee lattian hienon ulkonäön säilyttämiseksi huolto- ja puhtaanapito-ohjelmaa noudattaa huolella. Meiltä löytyy lattian ylläpitosiivoukseen tarvittavat tuotteet; erikoispuhdistus- ja hoitoaineet sekä kiillottavat timanttipesulaikat.


Ratkaisuun liittyviä tuotteita

Tietoa Bermanto ratkaisusta


Terrazzo

Perinteinen terrazzo uusin kuosein

Terrazzomainen, eli mosaiikkibetonimainen, tasaisen siisti ulkonäkö saadaan aikaiseksi sementtipohjaisilla pinnoitteilla, joka yleensä valetaan 10-15 mm paksuna. Pinta hiotaan, jotta kiviaines saadaan näkyviin ja kiillotetaan haluttuun kiiltoasteeseen. Saatavilla on lukuisia eri sementtivärejä ja kiviaineksia, jolloin ulkonäköä rajoittaa lähinnä mielikuvituksen puute. Lattiaan saadaan kuviointia messinki- tai alumiinilistoilla. Bermanto-hiontaluokat: B2-4 ja C2-4

Kestävää tyyliä

Käyttämämme sementtipohjaiset design-pinnoitteet ovat erittäin korkealaatuisia. Etuja ovat mm: Halkeiluriski voidaan minimoida, ulkonäkö- ja värivaihtoehtoja on lukuisia, lopputuloksen ulkonäkö on paremmin hallittavissa ja pinnasta tulee hyvin tiivis. Itsetasoittuva TRU-pinnoite soveltuu kohteisiin, jossa toteutukseen ei ole paljoa aikaa.

Design-pinnoitteet:
-    Granidur
-    Extreme Style
-    Dekodur
-    Neodur
-    TRU

Betoni

Eläväpintaista betonipintaa

Betonimainen, elävä ulkonäkö saadaan aikaiseksi sementtipohjaisilla pinnoitteilla. Sementtipohjaisen design-pinnoitteen paksuus on yleensä 8-15 mm. Lattiamassa levitetään betonialustalle, joka on ensin puhdistettu ja pohjustettu. Sen jälkeen pinta hierretään koneellisesti ja kovettumisen jälkeen pinta hiotaan ihan kevyesti. Kiiltoaste voi olla satiini, puolikiiltävä tai kiiltävä. Laadukas suojakäsittely viimeistelee lattian helppohoitoisuuden. Lattiaan saadaan kuviointia messinki- tai alumiinilistoilla. Bermanto-hiontaluokat: A2-4 

Tasaisempi betonipinta

Kiviaines voidaan hioa myös kokonaan näkyviin, jolloin lopputuloksen ulkonäkö on tasaisempi ja ”hiekkamainen”. Bermanto-hiontaluokat: B2-4

Oikea ratkaisu oikeaan paikkaan

Meiltä löytyy erilaisia ratkaisuja erilaisiin projekteihin – kovaa kulutusta kestävät tai nopeat, itsesiliävät massat. Käyttämämme sementtipohjaiset design-pinnoitteet ovat erittäin korkealaatuisia. Etuja ovat mm: Halkeiluriski voidaan minimoida, ulkonäkö- ja värivaihtoehtoja on lukuisia, lopputuloksen ulkonäkö on paremmin hallittavissa ja pinnasta tulee hyvin tiivis. Itsetasoittuva TRU-pinnoite soveltuu kohteisiin, jossa toteutukseen ei ole paljoa aikaa.

Design-pinnoitteet:
- KCF
- TRU
- Extreme T
 

Hiottu betoni

BermantoPRO - Tavallisesta betonista designlattia

BermantoPRO-pintakäsittely on kaikkein edullisin tapa tehdä tavallisesta alusbetonista design-lattia. Uusi tai vanha betonilattia hiotaan yleensä 4-8 hiontakarkeudella, kiillotetaan ja suojakäsitellään.  Lattiasta voidaan hioa karkea tai hieno kiviaines näkyviin ja se voidaan kiillottaa haluttaessa jopa peilimäisen kiiltäväksi. Laadukkaan hionta- ja suojakäsittelyn merkitys korostuu kun alusbetonista halutaan kestävä pinta liike- ja julkistilaan, esimerkiksi rautakauppaan, kouluun tai museoon.

Lopputuloksena syntyy edustava, helppohoitoinen ja pölyämätön lattiapinta. BermantoPRO-pintakäsittely parantaa alusbetonin ominaisuuksia; kulutuskestävyyttä ja kemikaalinkestävyyttä. Lopputulokseen vaikuttaa oleellisesti käytettävä massa ja valu- ja hiertotyön huolellisuus. Mitä paremmat pohjat sen parempi lopputulos BermantoPRO-pintakäsittelyllä saadaan aikaan. Bermanto-hiontaluokat: A4, B2-4, C2-4

Voiko kuitubetonia hioa?

Yleensä hiottu betonilattia voidaan toteuttaa onnistuneesti vain raudoitetulle betonialustalle, sillä kuidut nousevat pintaan häiritsevästi ja repeillessään aiheuttaa paikattavia koloja betonipintaan. Bermanto voi toteuttaa hiotun betonilattian kuitubetonilla, sillä kiinnitämme erityistä huomiota valutyöhön. Jonkin verran kuituja nousee pintaan, mutta yleensä se ei häiritse merkittävästi lopputulosta. Kuitujen aiheuttamat kolot voidaan paikata. 

Väriä ja kovuutta sirotteella

Tavallisen alusbetonin päälle asennettava sirote mahdollistaa värillisen design-betonilattian toteutuksen edullisesti. Sirotteita löytyy erivärisiä ja hionta- ja suojakäsittely korostaa kauniisti sirotepinnan väriä ja lopputuloksesta tulee hyvin elävä. Sirotteen käyttö myös ehkäisee kuitujen pintaan nousemista. Bermanto-hiontaluokat: A2-4

Selkeyttävät hiontaluokat tuovat yhteisymmärryksen

Hiotuilla ja/tai kiillotetuilla betonilattioilla ei ole Suomessa mitään virallisia luokituksia. Tällaisen lattian tarjoaminen ja tilaaminen on täysin riippuvainen asiakkaan ja urakoitsijan yhteisymmärryksestä siitä, millainen lopputulos halutaan. Me olemme luokitelleet nämä lattiat Bermanto-luokkiin. Näin molemmat osapuolet tietävät mitä on sovittu tehtäväksi eikä puhuta vain yleisesti hiotusta tai kiillotetusta lattiasta. 

Sirotteet:
-    Neodur
-    Sib Korund

Aiheeseen liittyviä referenssejä


#
Varman kiinteistö Helsingin Takomotiellä saneerattiin Stockmann Oyj:n käyttöön 2014. Loppukäyttäjä halusi aula- ja taukotilaan näyttävän Design-lattian, jolle asetettiin myös korkeat kulutuskestävyysvaatimukset.
#
Betoni näyttelee suurta roolia Espoon historian suurimassa kouluhankkeessa. Sitä löytyy lattioista, seinistä ja portaikoista. Lattiaurakan suuruus oli noin 10 000 m2, joka koostuu mm. aula- ja käytävätiloista, luokkahuoneista ja varastoista. Hiottavia portaita oli kilometrin verran.
#
Kiinteistöön tehtiin laaja saneerausremontti vuonna 2015 ja siinä yhteydessä uusittiin kahvilan lattia.

Kysy lisätietoa


Toimitusjohtaja
Ari Simola
ari.simola@bermanto.fi
+358 500 713 294