Design-lattiat

Design-betonilattiassa yhdistyy kauneus ja korkeat tekniset vaatimukset

Betonilattia ei enää ole vain kovaa kulutusta kestävä teollisuuslattia vaan myös näyttävä design-lattia. Perinteisesti betonilattialle ei ole asetettu merkittäviä ulkonäkövaatimuksia, sillä ne on pinnoitettu tai päällystetty. Loppukäyttäjät ja arkkitehdit haluavat enenevässä määrin betonimaista elävyyttä ja uudenlaista ulkonäköä muun muassa koulu-, julkis- ja liiketilojen lattioihin. Design-betonimateriaalit ovat kehittyneet teknisten vaatimusten kärsimättä.

 

Terveellinen lattia - betonista tietenkin

Vaikka lattiapinnalta haetaan näyttävyyttä, ei tule unohtaa muitakaan lattian vaatimuksia – kuten kulutuksenkestävyyttä. Saksalaisten ohjeiden mukaan jo 100 päivittäisen jalankulkijan aiheuttama kulutus nostaa lattian II-kulutusluokkaan ja lattiamateriaali on valittava sen mukaisesti. Tätä ei aina osata ajatella esimerkiksi koulu-, liike- tai aulatilojen lattioita suunniteltaessa. Lattian kuluminen nostaa pölyä pintaan, jonka vuoksi riittämätön kulutuskestävyys on myös merkittävä terveysriski.

Halkeillut lattia on terveellisyysriski sekä puhtaanapidon että lattian kulumisen kannalta. On tärkeää, että lattian saumajako ja rakenne on suunniteltu niin, että betonin kutistumisen aiheuttama halkeiluriski on hallinnassa. Design-lattioissa korostuvat lisäksi puhtaanapito ja huollettavuus. Betonilattian pölyävyyteen vaikuttavat betonilattian pintakäsittely sekä hoito- ja ylläpitotoimet. Hyvät pintakäsittelymateriaalit helpottavat lattioiden hoitamista ja vähentävät puhtaanapidossa tarvittavien kemikaalien määrää. Pintakäsittelyaineissa ja pinnoitteiden materiaalivalinnoissa tulee kiinnittää huomiota niiden mahdollisiin päästöihin, jotka voivat aiheuttaa allergioita ja muita terveysongelmia. Kaikki design-lattiaratkaisumme ovat pölyämättömiä ja hengittäviä.

Betonilattia ei kestä happoja eli pinta on käsiteltävä niin, etteivät mahdolliset lattialle kaatuvat punaviinit, maito tai kahvi pääse välittömästi imeytymään lattiaan. Toinen muistettava asia on, että betoni on ”luonnontuote”. Vaikka väripigmenttien avulla päästäänkin melko tasaiseen sävyyn, vaikuttaa lopputulokseen niin moni tekijä (raaka-aineet, kosteusolosuhteet, alusmateriaalin laatu yms.), ettei tuotetoimittajan mallipalan avulla saa täsmällistä kuvaa lopullisen pinnan laadusta. Toteutettavaan kohteeseen ja juuri siihen tarkoitetuilla tuotteilla ja työmenetelmillä tehty mallialue antaa parhaan kuvan lopputuloksesta.

 

Suunnitelmallista puhtaanapitoa

Ennen lattian käyttöönottoa tulee tehdä käyttöönottopesu ja lisäksi, kuten kaikkien design-lattioiden osalta, tulee lattian hienon ulkonäön säilyttämiseksi huolto- ja puhtaanapito-ohjelmaa noudattaa huolella. Meiltä löytyy lattian ylläpitosiivoukseen tarvittavat tuotteet; erikoispuhdistus- ja hoitoaineet sekä kiillottavat timanttipesulaikat.


Ratkaisuun liittyviä tuotteita

Tietoa Bermanto ratkaisusta


BERMANTO®360 DesignBase

Bermanto360 DesignBase design-betonilattia - Nikkilan sydan.jpgPerusbetonilattia, josta tyypillisesti hiotaan suuri kiviaines näkyviin ja jonka pinta kiillotetaan haluttuun kiiltoasteeseen. DesignBase on nopeasti käyt- töönotettavissa, sillä hionnat ja suojakäsittely voidaan tehdä välittömästi lattiavalun jälkihoidon päätyttyä. Yleisilmeeltään DesignBase on vaihteleva, mutta rauhallinen. Sen kiviainesta ei valikoida, mutta betonimassa on mahdollista haluttaessa sävyttää.

BERMANTO®360 DesignTop

Bermanto360 DesignTop design-betonilattia - Opinmaen koulu.jpgLattiabetoni tehdään erikoisreseptillä, joka mahdollistaa paksun ja tasaisen sirotepintauksen. Sirotteena käytetään DesignTop-sirotetta, joka sisältää korkealaatuista mikrokuitua ja jonka värisävy on valittavissa värikartan mukaan. DesignTop-pintaus antaa lattialle raffin teollismaisen ilmeen, jossa on pilvimäistä sävyvaihtelua. Pintausratkaisuna se on kulutusta kestävä ja helppohoitoinen.

BERMANTO®360 DesignHard

Bermanto360 DesignHard design-betonilattia - Alko, Toolo.jpgDesignHard on hierrettävä, kovaa kulutusta kestävä ja vahva kovabetonipintaus, joka hiotaan vain kevyesti. Ulkonäöllisesti ratkaisu on lähellä DesignTop-ratkaisua, mutta siitä saadaan haluttaessa ilmeikkäämpi. Sävy on valittavissa värikartasta. DesignHard-ratkaisu on monikäyttöinen ja jälkiasennettavana aikataulullisesti joustava, ja se soveltuu niin saneeraus- kuin uudiskohteisiin.

BERMANTO®360 DesignGrind

Bermanto360 DesignGrind design-betonilattia - Huutijarven kappeli.jpgTerazzomainen ja tyylikäs kovabetonipintaus, josta on karkea ja arkkitehtonisesti valikoitu kiviaines hiottu näkyviin. DesignGrind on räätälöitävissä kohteen mukaan ja jälkiasennettavana se soveltuu niin uudis- kuin saneerauskohteisiin. Erittäin pitkäikäinen ratkaisu, josta saadaan aina uutta vastaava hiomalla kulunut kerros pois.

BERMANTO®360 DesignLevel

Bermanto360 DesignLevel design-betonilattia - Kampin kortteli.jpgModerni, Itsetasoittuva ja nopeasti kovettuva sementtipohjainen Design-pintaus, jonka väriä voidaan säätää laajalla skaalalla – myös rohkeat värit mahdollisia. Perusilmeeltään ratkaisu on tasasävyinen ja pinnaltaan hienojakoinen. Haluttaessa voidaan kuitenkin hakea terazzomaista ilmettä kylvämällä valuun erikokoista ja -laatuista karkeaa kiviainesta - tai jopa lasia. Jälkiasennettavana soveltuu niin uudis- kuin saneerauskohteisiin.

Aiheeseen liittyviä referenssejä


#
Kiinteistöön tehtiin laaja saneerausremontti vuonna 2015 ja siinä yhteydessä uusittiin kahvilan lattia.
#
Betoni näyttelee suurta roolia Espoon historian suurimassa kouluhankkeessa. Sitä löytyy lattioista, seinistä ja portaikoista. Lattiaurakan suuruus oli noin 10 000 m2, joka koostuu mm. aula- ja käytävätiloista, luokkahuoneista ja varastoista. Hiottavia portaita oli kilometrin verran.
#
Varman kiinteistö Helsingin Takomotiellä saneerattiin Stockmann Oyj:n käyttöön 2014. Loppukäyttäjä halusi aula- ja taukotilaan näyttävän Design-lattian, jolle asetettiin myös korkeat kulutuskestävyysvaatimukset.

Kysy lisätietoa


Toimitusjohtaja
Ari Simola
ari.simola@bermanto.fi
+358 500 713 294