Hionnat

Hionta pitää huolen betonista

Betoni on kestävä lattiamateriaali, mutta pysyäkseen edustavana ja helppohoitoisena se kaipaa hiontakäsittelyä. Alusbetoni, sirotepintaus, kovabetoni ja muut sementtipohjaiset pinnoitteet voidaan uudistaa hiomalla. Hionta parantaa uuden lattian puhtaanapitoa ja tekee tavallisesta alusbetonista tarvittaessa jopoa design-lattian. Lattiasta voidaan hioa karkea tai hieno kiviaines näkyviin ja se voidaan kiillottaa jopa peilimäisen kiiltäväksi. Betonilattialle voidaan tehdä joko edustava BermantoPRO-pintakäsittely tai teollisuuslattioihin sopiva BermantoBASIC-pintakäsittely.

Hionta sopii uudelle ja vanhalla pinnalle

Hiotuilla ja/tai kiillotetuilla betonilattioilla ei ole Suomessa mitään virallisia luokituksia. Tällaisin lattian tarjoaminen ja tilaaminen on täysin riippuvainen asiakkaan ja urakoitsijan yhteisymmärryksestä siitä, millainen lopputulos halutaan. Me olemme luokitelleet nämä lattiat Bermanto-luokkiin. Näin molemmat osapuolet tietävät mitä on sovittu tehtäväksi eikä puhuta vain yleisesti hiotusta tai kiillotetusta lattiasta. Näitä luokituksia voidaan käyttää määrittelemään sekä uuden että vanhan lattian hiontataso.

 

Mosaiikkibetonin saneerausmentelmä dynyFIX on nyt BermantoFIX 

Bermanto hioo myös marketeista tunnetun pilkullisen mosaikkibetonilaattalattian. Myös paikalla valettu mosaiikkbetonilattia, portaat ja luonnonkivet voidaan saneerata hiomalla. Vanha kulunut kiviaines hiotaan pois ja lattia kiillotetaan haluttuun asteeseen. Viimeisen silauksen pinnalle antaa tutkitusti toimivat laadukkaat suojakäsittelyt. 


Ratkaisuun liittyviä tuotteita

Tietoa Bermanto ratkaisusta


BermantoPRO

Edustavat lattiat liike- ja julkistilaan

PRO-hiontaan sisältyy yleensä 4-8 hiontakarkeutta. Sovitun mukaisesti lattiasta hiotaan joko hieno tai karkea kiviaines näkyviin ja kiillotetaan haluttuun kiiltotasoon. Ulkonäkö muistuttaa hieman mosaiikkibetonia, sillä erolla, että lopputulos on hyvin elävä, sillä kiviaines ei ole tasaisesti jakautunut. Bermanto-luokat: B 1-4 ja C 1-4

BermantoBASIC

Toimivat lattiat teollisuuteen

BASIC-hiontaan sisältyy yleensä 1-4 hiontakarkeutta. Kiviainesta ei pyritä hiomaan näkyviin, sillä tarkoituksena on vain poistaa sementtiliima ja kiillottaa lattia haluttuun kiiltoasteeseen. Ulkonäkö on hyvin eläväinen ja betonimainen. Bermanto-luokat: A 1-4

Suojakäsittelyt

Silikaattikäsittely kovettaa ja tiivistää

BermantoPRO ja BASIC-pintakäsittelyihin sisältyy aina myös kohteeseen soveltuva suoja-ainekäsittely, vähintään silikaatti. Silikaattikäsittelyssä betonilattiaan imeytetään silikaattia, joka reagoi betonissa olevan kalsiumhydroksidin kanssa. Reaktion seurauksena lattiasta tulee tiiviimpi likaa ja nesteitä vastaan, pölyävyys vähenee ja kulutuskestävyys kasvaa.

Silikaattikäsittely voidaan tehdä perusbetonille, sirotepinnalle tai kovabetonipinnalle. Käsittely merkitys on suurempi perusbetonille, joka on huokoisempaa ja jossa edellä mainitut ominaisuudet ovat heikoimmat. Myös lujemmille pinnoille (sirote ja kovabetoni) käsittely tuo etuja erityisesti kohteissa, joissa lattiapinnalle voi joutua erilaisia nesteitä.

Koska silikaatin reaktio on erittäin nopea, ei tuote ehdi riittävästi imeytyä betoniin ennen reaktiota. Tästä syystä tuotteissa käytetään apuaineita hidastamaan reaktiota. Nämä apuaineet eivät itse reagoi betonin aineosien kanssa.

Yleisin apuaine on natrium. Se on pitkään käytetty ja tunnettu tuote. Natriumia käytettäessä on pidettävä huolta, että pinta pestään huolellisesti käsittelyn jälkeen. Muussa tapauksessa reagoimaton natriumsilikaatti saattaa kiteytyä ja muodostaa lattian pintaan valkoisen kalvon.

Uudempi apuaine on litium. Pienempimolekyylinen litiumsilikaatti tunkeutuu lattiaan hieman paremmin kuin natriumsilikaatti ja se voidaan levittää esim. ruiskuttamalla. Lisäksi litiumsilikaatti ei muodosta pintaan samanlaista kalvoa kuin natriumsilikaatti. Tämä ei kuitenkaan poista pinnan huuhtelun tarvetta käsittelyn jälkeen. Litium on raaka-aineena harvinaisempi ja kalliimpi kuin natrium.

Huokoinen betoni tarvitsee hyvät suojakäsittelyt

Liike- ja julkistiloihin silikaatin lisäksi tarvitaan toinen suoja-ainekäsittely. Meiltä löytyy erilaisia impregnointiaineita, joilla lattian puhtaanapito helpottuu. 
 

Mosaiikkibetoni ja luonnonkivet

BermantoFIX – hiomalla uusi elämä kivilattialle

Marketti, koulu, liiketila, rappukäytävä – näissä tiloissa on usein perinteinen pilkullinen mosaiikkibetonilattia. Tiesitkö, että jopa surkeassa kunnossa oleva mosaiikkibetoni- tai luonnonkivilattia voidaan saneerata hiomalla? Kivi on pitkäikäinen lattiamateriaali, sillä sitä voidaan ylläpitää vuosikymmeniä hiomalla sitä. Marmori, kalkkikivi ja jopa graniittikin voidaan hioa. Luonnonkivilattia löytyy monista pankeista sekä liiketiloista, kirjastoista, hotelleista, kylpylöistä ja kauppakeskuksista.

BermantoFIX-pintakäsittelyyn sisältyy hionta ja tarvittavat suojakäsittelyt kohteen vaatimusten mukaisesti. Hionnan syvyys riippuu laatoituksen ”pykällyksestä” sekä saneerattavan lattian lähtötasosta. Bermanto-hiontaluokat: B2-4 ja C2-4

Aiheeseen liittyviä referenssejä


#
Terminaalin lattioilta vaaditaan kestävyyttä ja helppohoitoisuutta. Tavallisesta sirotelattiasta saatiin designia BermantoPRO-pintakäsittelyillä; sirotepinta hiottiin kiiltäväksi ja suojakäsiteltiin kopolymeeria sisältävällä litiumsilikaatilla. Lopputuloksena kauniin eläväinen, ”rehellisen raffi” betonipinta.
#
Espoon kauppakeskus Sellon pysäköintihallin lattiapinta oli voimakkaasti kulunut. Pahimmissa kohdissa oli syviä kulumisuria.
#
Betoni näyttelee suurta roolia Espoon historian suurimassa kouluhankkeessa. Sitä löytyy lattioista, seinistä ja portaikoista. Lattiaurakan suuruus oli noin 10 000 m2, joka koostuu mm. aula- ja käytävätiloista, luokkahuoneista ja varastoista. Hiottavia portaita oli kilometrin verran.

Kysy lisätietoa


Työnjohtaja, hionnat
Juha-Pekka Luoma
juha-pekka.luoma@bermanto.fi
+358 50 4644 674