Pinnoitteet
Vaativiin olosuhteisiin
Perinteiset sementtitasoitteet eivät ole riittävän kestäviä teollisuuden vaativiin olosuhteisiin. Tästä syystä eri valmistajat ovat kehittäneet tuotteita, joissa sementtipohjaisiin massoihin on lisätty erityyppisiä polymeerejä parantamaan massojen ominaisuuksia.
Milloin kannattaa valita E-Floor-sementtipolymeerimassa?
Esimerkiksi seuraavat vaatimukset täyttyvät paremmin sementtipolymeerimassoilla kuin puhtailla sementti- tai polymeerimassoilla:
- Polymeerit parantavat sementtitasoitteen kulutuksenkestävyyttä.
- Sementtipolymeerimassojen lämmönkesto voi olla jopa 1500 °C, kun se puhtailla polymeerimassoilla tyypillisesti on maksimissaan luokkaa 70-80 °C.
- Polymeerien lisääminen sementtimassoihin parantaa niiden kemikaalinkestävyyttä.
- Sementtipolymeerimassat voidaan levittää kostealle pinnalle (jopa märälle betonille).
- Sementtipolymeerimassat voidaan levittää ohuena (≥ 2 mm) pinnoitteena.
Sementtipolymeerimassojen tyypilliset käyttökohteet liittyvät juuri em. ominaisuuksiin. Kohteet, joissa käsitellään kuumia nesteitä (keittiöt, pesulat, teollisuus) ovat tyypillisesti pinnoitettu jollain polymeeripinnoitteella. Ongelmaksi muodostuvat lämpöshokkien aiheuttamat halkeamat pinnoitteessa. Näistä nesteet ja lika menevät alustaan heikentäen pinnoitteen tartuntaa ja lisäksi halkeamat ovat hygienian kannalta epätoivottavia. Sementtipolymeerimassat sen sijaan kestävät hyvin kuumia nesteitä.
Korjauskohteet, joissa uusi pinnoitus joudutaan levittämään kosteissa olosuhteissa tai kostealle alustalle, ovat erittäin hankalia polymeerimassoille, vaikka ns. kostean tilan pohjusteet ovat viime vuosina kehittyneet suurin harppauksin. Sen sijaan sementtipolymeerimassat eivät ole arkoja alustan tai ympäristön kosteudelle.
Sementin ja polymeerien yhdistelmä tekee massasta tiiviin ohuenakin kerroksena. Niinpä jopa 2 mm:n paksuinen massa voi toimia vesieristeenä lattiapinnalla.
Yksi tärkeimpiä ominaisuuksia sementtipolymeerimassoilla kuitenkin on niiden kyky estää osmoottinen kupliminen. Osmoottinen kupliminen on ilmiö, jossa alustasta tai maapohjasta nouseva kosteus kuljettaa mukanaan liuenneita suoloja, jotka eivät pääse pinnoitekalvon läpi. Tämä aiheuttaa polymeeripinnoitteen kuplimista. Sementtipolymeerimassat tasaavat osmoottista painetta eivätkä tiiveytensä ansiosta päästä suoloja lävitseen. Sementtipolymeerimassoja onkin käytetty myös kohteissa, joissa ne eivät muodosta lopullista pintaa. Näissä kohteissa niiden tarkoituksena on ollut estää osmoottisen paineen kehittymistä lopullisen pinnoitteen (esim. epoksin) alle.