Teollisuuslattiat

Kulutuskestävyyttä ja kemikaalinkestävyyttä

Teollisuuslattian pintamateriaalin tärkeimpiä valintakriteerejä on pinnan kulutuskestävyys kohteen vaatimusten mukaan. Kulutuskestävyys varmistetaan parhaiten tekemällä perusmassasta kuivasirotteiden, kovabetonin ja/tai hionta- ja silikaattikäsittelyn avulla kestävämpi. Erillisten pinnoitteiden avulla voidaan parantaa muita ominaisuuksia, kuten kemikaalinkestävyyttä.

 

Ratkaisut kevyen ja raskaan teollisuuden käyttöön

Bermannolta löytyy sopivat ratkaisut kevyen ja raskaan teollisuuden tarpeisiin; varastoihin, logistikkakeskuksiin, pysäköinti-, terminaali- ja muihin vastaaviin tiloihin. Saumattoman kuitubetonilattian etuna on saumojen vähäisyys ja se, että omasta tuotevalikoimasta löytyy innovatiivisia saumaraudoiteratkaisuja suojaamaan saumaa murtumiselta ja siirtämään tehokkaasti raskaskin kuorma sauman yli. Bermannon ratkaisut täyttävät myös korkeat hygieniavaatimukset.

 

Miten Bermannon teollisuuslattia-ratkaisut eroavat kilpailijoista?

Vahvuutenamme on se, että olemme Suomen ainoa aidosti ”täyden palvelun talo”. Kannamme vastuun koko lattiaprojektista – alusta loppuun asti. Insinööritasoinen suunnittelu, omien tuotteiden hyvä tuntemus, FISE-pätevyyden omaavat työnjohtajat ja tietenkin työn toteutus kokeneilla ammattilaisilla varmistaa onnistuneen lopputuloksen. Erityinen vahvuutemme on pitkän linjan käytännön kokemus teollisuuslattioiden toteuttamisesta ja erityisesti kaksikerrostekniikalla toteutettavasta kovabetonista.

Bermannon teollisuuslattia-pintaratkaisut voidaan luokitella seitsemään eri ryhmään. Uudiskohteisiin suosittelemme alustaksi saumatonta kuitubetonilattiaa.

 

  1. Kovabetoni on sementtipohjainen, kovaa runkoaineista sisältävä tuote, jolla saadaan aikaiseksi korundinkova, tasainen ja tiivis lattia. Kovabetonipintaus soveltuu teollisuuslattiaksi, kun arvostetaan laatua; pitkäikäisyyttä, kestävyyttä, vesitiiveyttä ja hyvää kemikaalinkestokykyä.  Kovabetonipintauksen paksuus on 8-15 mm.
  2. Sirote on sementtipohjainen, kovaa runkoainesta sisältä tuote, jolla saadaan nopeasti ja edullisesti lisää kovuutta teollisuuslattioihin. Sirotepintaus on noin 2 mm paksu ja se asennetaan tuoreen valun päälle. 
  3. E-floor on sementtipohjainen mm. epoksia sisältävä erikoispinnoite, joka soveltuu erinomaisesti parkkihallin saneeraukseen tai autokorjaamoihin ja kosteisiin tiloihin. Pinnoitteella on erittäin hyvä kemikaalinkestävyys, se on vesitiivis, mutta hengittävä. Voidaan asentaa myös märälle pinnalle. 
  4. BermantoBASIC, hionta- ja silikaattikäsittely, on nopea ja edullinen ratkaisu kevyen teollisuuden tiloihin. Lattiasta tulee helppohoitoinen ja pölyämätön. 
  5. Epoksipinnoite voi olla epoksimaali tai itsesiliävä epoksi. Se soveltuu kevyeen ja raskaaseen teollisuuteen sekä erikoiskohteisiin, kuten ESD-lattiat.
  6. Akryylipinnoitteiden pääkäyttökohde on raskas teollisuus ja kosteat tilat, joissa akryylia käytetään ns. akryylibetonina eli sideaineeseen on sekoitettu täytehiekkaa ja tästä tehään 3-4 mm paksuinen massalattia.
  7. Polyuretaanipinnoite soveltuu lattiaan, jolta vaaditaan joustavuutta ja halkeamien silloituskykyä. Tyypillinen kohde on mm. IV-konehuone. 

Ryhmän 1-2 ratkaisuihin voidaan lisätä BermantoBASIC-pintakäsittely. Hionta- ja litiumsilikaattikäsittely parantaa pinnan puhtaanapitoa ja parantaa ulkonäköä. 
 


Ratkaisuun liittyviä tuotteita

Tietoa Bermanto ratkaisusta


Kovabetoni

Korundinkova, kestävä, tasainen ja tiivis

Sirotepintausta kestävämpi ratkaisu on 8-15 mm kovabetonipintaus. Kovabetoni on erittäin kovaa, sen lujuus ylittää 80 MPa ja hyvin vähäinen halkeilu. Se tehdään joko tuoretta-tuoreelle tai kovettuneelle betonille. Tuoretta-tuoreelle -menetelmällä saadaan varmemmin monoliittinen rakenne mutta myös kovettuneelle betonille saadaan tartuntalaastin avulla luotettava ratkaisu erityisesti korjausrakennuskohteissa. Kovettuneelle betonille suositellaan hieman paksumpaa kovabetonipintausta esim. autohalleissa 12-15 mm. Kovabetonin hionta ei ole välttämätöntä, mutta se parantaa lattian puhdistettavuutta ja ulkonäköä. Bermanto-hiontaluokat: A1-4

Vesitiiveyttä ja kemikaalinkestävyyttä

Kovabetonipintausta suunniteltaessa pitkäaikaiskestävyyteen vaikuttavat valittu pintauspaksuus sekä pintausmateriaali. Runkoainesvaihtoehdot ovat samat kuin kuivasirotteissa. Kovabetonipintaus tekee lattiasta vesitiiviin ja se on hyväksytty myös elintarvikekäyttöön. Kovabetonpintaus ei ole liukas ja se kestää hyvin öljyjä, rasvoja ja liuottimia ja näitä ominaisuuksia voidaan vielä parantaa suojakäsittelyillä.

Kovabetonipintauksia on saatavana myös erityisvaatimuksilla kuten sulfaatinkestävyys (SF) tai nopea kovettuminen (Rapid).

Tuotteet:
-    Neodur
-    Sib Dekodur
 

Hiottu betoni

BermantoBASIC – Kestävyyttä ja helppohoitoisuutta

Tavallisesta alusbetonista saadaan kestävä, helppohoitoinen ja pölyämätön BermantoBASIC-pintakäsittelyllä, jossa lattiasta hiotaan sementtiliima pois tai hieno kiviaines näkyviin sekä käsitellään litiumsilikaatilla. BermantoBASIC-hiontaan sisältyy yleensä 1-4 hiontakarkeutta. Hiottu pinta ei ole liukas. Hiottu betonilattia soveltuu esimerkiksi varastoihin, halleihin ja logistiikkakeskuksiin. Bermanto-hiontaluokat: A 1-4 ja B1-4

Selkeyttävät hiontaluokat tuovat yhteisymmärryksen

Hiotuilla ja/tai kiillotetuilla betonilattioilla ei ole Suomessa mitään virallisia luokituksia. Tällaisen lattian tarjoaminen ja tilaaminen on täysin riippuvainen asiakkaan ja urakoitsijan yhteisymmärryksestä siitä, millainen lopputulos halutaan. Me olemme luokitelleet nämä lattiat Bermanto-luokkiin. Näin molemmat osapuolet tietävät mitä on sovittu tehtäväksi eikä puhuta vain yleisesti hiotusta tai kiillotetusta lattiasta. 

Sirote

Parantaa pinnan kulutuskestävyyttä

Sirotteella saadaan parannettua betonilattian kulutuskestävyyttä. Sirote sisältää sementtiä ja erikoisrunkoaineksia eikä se muodosta erillistä pintakalvoa vaan se on yhdessä alusbetonin kanssa varsinainen betonilattiarakenne. Sirote hierretään betonilattian tekovaiheessa pintaan. 

Kuivasirote ottaa reaktiossaan tarvittavan veden alusbetonista ja muodostaa yhdessä alusbetonin kanssa monoliittisen rakenteen. Näin lattiasta saadaan erinomaisesti kulutusta kestävä. Kuivasirotetyyppi valitaan kohteen kulutuskestävyysvaatimusten mukaan. Valikoimastamme löytyy korundi- piikarbidi- ja metallipohjaisia kuivasirotteita.

Tuotteet:
-    Neodur ja värikartta
-    Sib Korund ja värikartta
 

Aiheeseen liittyviä referenssejä


#
VR Transpointin Kouvolan terminaaliin tehtiin 2013 laajennus, joka osottautui erittäin vaativaksi kolmesta syystä. Maapohja oli heikkoa ja vain noin puolet lattiasta voitiin tehdä maanvaraisena, loppuosa oli paalutettava. Koska kohteessa varastoidaan paperia, ovat tasokuormat suuria. Kolmas vaatimus oli raskaiden kuormien siirtojen edellyttämä lattiapinnan hyvä kulutuskestävyys.
#
HUB Logistics Oy rakennutti 2016 Vantaalle uuden logistiikkakeskuksen, johon toteutettiin noin 20.000 m2 varasto- ja toimistotilaa. Bermanto®360 rakenneosatoimitukseen kuuluivat materiaalit ja kaikki työt pohjan tasauksesta lähtien; kuitubetonilattioiden mitoitus, liikuntasaumojen kantavuustarkistukset, betonilattioiden valut sekä kiiltohionta ja pintarakenteen lujittava silikaattikäsittely.
#
Bermanto Oy on ollut mukana jo useassa alueen projektissa ja yhteensä lähes 100 000m2 saumatonta kuitubetonilattiaa on toteutettu Bermannon tuotteilla.

Kysy lisätietoa


Suunnittelupäällikkö
Janne Heikkilä, DI
janne.heikkila@bermanto.fi
+358 40 167 8711